CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Rabu, 13 Jun 2012

Pulut Seri Kaya

Pulut Seri Kaya atau juga dikenali sebagai Serimuka Kelantan sangat sinonim di negeri Cik Siti Wan Kembang.. Sekarang kuih ni jarang sangat nak jumpa.. Kalau ada pun banyak dijual di pasar Ramadhan, kena tunggu bulan puasa jugak lah.. kat KL ni lagi la susah nak cari.. Kuih ni manis sikit, mungkin sebab gula melaka yang diguna.. Jom tengok macam mana nak buat kuih ni..

Bahan-Bahan:

Bahan A:
1/2 kg beras pulut - direndam selama 3 hingga 4 jam
1 cawan santan
Garam secukup rasa

Bahan B:
20 biji telur
Sedikit esen vanilla
1 ketul gula melaka
3 cawan air
secubit garam
5 helai daun pandan

Cara menyediakan:
1. Di dalam periuk masukkan gula melaka dan tuangkan 3 cawan air sehingga cair. Ketepikan.
2. Panaskan kukusan dan masukkan beras pulut. Kukus selama 25 minit.
3. Angkat dan masukkan beras pulut yang telah dikukus ke dalam mangkuk besar. Tuangkan santan yang telah dicampur garam secukup rasa. Gaulkan rata.
4. Angkat dan masukkan beras pulut ke dalam loyang lalu kukus semula selama 10 minit lagi. Setelah masak, tekan-tekan pulut biarkan padat. Ketepikan.
5. Di dalam mangkuk lain, masukkan telur, gula melaka, esen vanila, daun pandan dan garam. Pukul sebati adunan telur selama 3 minit. Tapiskan adunan.
6. Kemudian tuangkan adunan telur ini di atas pulut tadi. Kukus semula selama 45 minit. Setelah masak, biarkan selama 1 jam sebelum dipotong. 


Huhh.. leceh kan.. tapi shedaaappp.. hehe.. selamat mencuba...!

Gambar: Sumber drp cik google..

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...