CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Isnin, 11 Jun 2012

Puding Gula Hangus a.k.a Puding Karamel

Hari ni hari Selasa, hari kedua bekerja selepas hari Senin (sume org pon tau daa..haha).. sangat lemau rasanya.. biasa la kalo lepas cuti panjang (cuti bersalin), bile da masuk keje slow je gear nak masuk.. tapi dah sebulan stat keje, masih jugak lemau.. hurmm, sumthin wrong kot.. ahakss.. 

Lepas lama berpantang ni, sume benda nak telan.. almaklum la ye.. 100 hari bertahan.. huhu.. hari ni rasa nak buat puding gula hangus plak (puding karamel). Resepi ni my mom yg ajar.. Sebenarnya sebelum ni sy tak tau pun puding karamel ni puding gula hangus.. tercari-cari jugak dulu camana la rupe puding karamel.. jakun jugak rase sbb kat kg tak penah jumpe puding karamel ni.. bile dok kl ni baru tau rupanya kedua2 nama tu merujuk kpd kuih yang sama.. hikhik...

Puding Gula Hangus a.k.a Puding Karamel

Bahan-Bahan:

Karamel:
6-8 sudu besar gula pasir

Puding:
1 tin susu pekat (tin sederhana besar) 
8 biji telor (saiz sederhana)
1 sudu kecil kastard


Cara-cara:

1. Panaskan pengukus.

2. Masukkan gula ke dalam loyang. Masak atas api yang perlahan sehingga perang . Ketepikan. (jika terlalu perang, karamel akan rasa pahit.)

3. Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan telor. Whisk sampai kembang. Kemudian masukkan susu & tepung kastard, kacau sampai sebati. Lagi lama kacau lagi bagus. Then, tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.

4. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit atau masak sepenuhnya. Nak tau masak ke tidak, try cucuk  puding tu pakai lidi. Kalau lidi itu kering & tidak bersisa, kira dah masak lah tu.

5. Sedia dimakan panas2 atau disimpan dalam peti ais. 






*Gambar: sumber daripada Cik Google.. :-)


0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...